Инфраструктура, спорт и замърсяване на въздуха бяха основни теми на обсъждането на проектобюджета на Столичната община тази вечер

Общественото обсъждане на проектобюджета на София за 2024 г. се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ от 18:00 часа и бе организирано от Столичната община.

В Алма матер се събраха представители на общината, включително столичният кмет Васил Терзиев, зам.-кметовете по финанси Иван Василев, по социални дейности Надежда Бачева, по екология Надежда Бобчева, по дигитализация Иван Гойчев, по строителство Иван Матов, по култура и образование Яна Генова, както и главният архитект на София Здравко Здравков.

Панелистите представиха подробно проектобюджета на Столичната община за тази година в отделните ресори. Той е публикуван и на сайта на Столичната община, заедно с приходи, разходи и Капиталовата програма за тази година.

Кметът Терзиев призова общинските съветници да не взимат думата от гражданите и да не си търсят по-голяма трибуна чрез това обсъждане, и те се съобразиха. Кметът каза още, че от общината планират подобни обсъждания да се провеждат на всеки три месеца.

На общественото обсъждане бяха повдигнати теми като спорт, канализация, детски градини, инфраструктура, замърсяване на въздуха, безопасност на пътя, образование, култура и други.

Кметът благодари за мненията и конструктивните критики и каза, че предлаганият бюджет не е идеален, а стъпва на много наследени проекти, които трябва да бъдат продължени.

Терзиев постави акцент на обещанието си, че няма да се взимат нови заеми и няма да се повишават данъците. Сред акцентите в бюджета на Столичната община Терзиев открои строителство на детски градини, подобряване на инфраструктурата, пътна тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях.

Пред присъстващите столичният кмет коментира и темата за избора на председател на СОС, като обясни, че няма как в бюджета да бъдат заложени много радикални мерки и „повишаване на приходите по начини, които изискват едно управляващо мнозинство“.

Терзиев направи уточнението, че средствата обаче не биха били 2,5 млрд.лв., какъвто е бил бюджетът за миналата година, тъй като немалка част от парите са по европейски програми, каквито няма да има през тази година. Той посочи, че ако се работи с миналогодишния бюджет, той би бил около 2,3 млрд.лева.