Образованието и храненето вървят ръка за ръка: нова наредба за здравословното хранене на учениците

Децата трябва да бъдат образовани за здравословното хранене още от ранна възраст, за да могат да правят информирани избори, заяви д-р Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) в интервю за БНР.
С цел подобряване на храненето в училищата, Министерството на здравеопазването предложи проект за актуализация на Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците, която е в сила от 2009 г. Новите изисквания са публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството и ще бъдат отворени за коментари в продължение на един месец.
Според д-р Рангелова актуализацията е необходима поради натрупаните научни знания за храненето. Основните промени включват:
- Увеличаване на консумацията на месо, риба и бобови храни;
- Намаляване на количествата зърнени храни, ориз и картофи;
- Подробни изисквания за характеристиките и количествата на различните храни.
Новата наредба обхваща не само училищните столове, но и лавките и автоматите за закуски и напитки. Продукти като пържени картофи, тестени изделия с добавени мазнини, пържени ядки, захарни и шоколадови изделия, както и сухи супи и бульони, остават забранени.
За сметка на това, задължителният минимален асортимент в училищните бюфети трябва да включва сандвичи, тестени закуски, млека, пресни плодове и зеленчуци, натурални сокове и бутилирани води.
Наредбата ще изисква и обновяване на рецептите за училищните столове, както и стриктен контрол върху доставките на храна от кетъринг фирми.
„Все още в някои училищни лавки се продават пакетирани храни, които са забранени още с наредбата от 2009 г.“, изрази съжаление д-р Рангелова.