От днес България е в Шенген по въздух и вода

Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Мар 31, 2024 - 06:17
 0  36
От днес България е в Шенген по въздух и вода

С настъпването на днешния ден, България официално става част от Шенгенската зона по въздух и море. Това означава, че проверките по въздушните и морските граници вече не са необходими, като този процес е резултат от усилията, продължили повече от десетилетие.

Във връзка с това, Летище София публикува информация за пътниците, за да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

Заминаващите пътници, които пътуват до дестинация в Шенгенската зона, трябва да регистрират багажа си, ако имат такъв. Следващите стъпки включват само проверка за сигурност и митнически контрол за пътуващите към страни извън Европейския съюз - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за тези, които пътуват до трети страни през Шенгенска държава. След това, пътниците се насочват към изхода за излитане, без нужда от паспортен контрол.

Ако пътувате до дестинация извън Шенгенското пространство, процедурата остава непроменена - регистрация на багаж, проверка за сигурност, митнически и паспортен контрол.

Пристигащите пътници от Шенгенска държава на Летище София могат да се насочат директно към зоната за получаване на багаж, ако имат такъв, без да преминават през паспортен контрол. Те все още трябва да преминат през митнически контрол, ако идват от страни извън ЕС - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, или ако пристигат от трети страни през Шенгенска държава.

За пътниците, пристигащи от дестинации извън Шенгенското пространство, процедурите за гранична и митническа проверка преди получаването на багажа остават същите.

Важно е да се отбележи, че Главна дирекция „Гранична полиция“ вече няма да изисква писмено съгласие от родителите за напускане на страната от малолетни и непълнолетни български граждани, пътуващи вътрешно въздушно и морско към Шенгенски държави. В случай, че единият родител не желае детето му да пътува с другия родител, той може да подаде заявление за това.