Разследването срещу Божков приключи. На съд отива за стрелбата по Манол Велев и убийството на бизнесмена Йордан Динов

Срещу него обаче има и още две дела, които са на фазата на досъдебното производство. Едното е т.нар. хазартно, а другото е за антиките

Април 3, 2024 - 12:39
 0  40
Разследването срещу Божков приключи. На съд отива за стрелбата по Манол Велев и убийството на бизнесмена Йордан Динов

Процесът срещу бизнесмена Васил Божков, известен като "делото за убийства", е завършил, като материалите са представени на страните, съобщава Софийската градска прокуратура.

Според изявлението, водещият разследването следовател от отдел "Следствен" на Софийската градска прокуратура е приключил разследването по досъдебното производство срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за участие в организирана престъпна група, целяща извършването на убийства, изнасилвания, принуда, опити за убийство на двама души, подбуждане към убийство и притежание на наркотици.

Разследващите материали са предоставени на заинтересованите страни, които имат право и желание да се запознаят с тях, и делото е препратено към наблюдаващите прокурори.

Изявлението също така разкрива, че с решение от 29 март, наблюдаващите прокурори са отделили част от материалите и са ги изпратили на Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура – Благоевград, като частично са прекратили наказателното производство, а останалата част скоро ще бъде представена в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е спряно за петима от обвиняемите по частта за ръководството и участието в организирана престъпна група, тъй като доказателствата за съществуването на такава група не са били достатъчно убедителни, и обвиненията в тази част не могат да бъдат защитени в съда.

Материалите от делото, свързани с обвиненията за изнудване срещу Васил Божков и К. Б., са отделени и изпратени в ОП-Плевен, където според обвиненията е извършено престъплението. Прокуратурата не уточнява самоличността на К.Б., но предположенията сочат към Константин Бухлев, който е бил свидетел по случая. По време на разпитите, Бухлев заявява, че Алексей Петров и Делян Пеевски са били цели на Божков. През 2020 г., Бухлев е задържан за убийството на Тодор Тодоров.

"Материалите, засягащи обвиненията срещу Веселин Балтов за притежание на наркотици, са отделени и изпратени в РП-Благоевград, където според обвиненията е извършено престъплението."

Балтов, бивш шеф на охраната на Божков, е арестуван преди четири години, като при ареста са открити наркотици. Случаят е препратен към Благоевград.

Отделени са и материалите, свързани с обвинението срещу Васил Божков за подстрекаване към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опит. Тези материали са изпратени за присъединяване към делото, образувано през 2016 г. и надзиравано от СГП.

Украинецът Роман Лонгвиненко, осъден по това дело, е обвинен в доставката на оръжието за планирания атентат.

Прокуратурата съобщава, че предстои внасянето на обвинителен акт срещу Васил Божков за опит за изнасилване; за подстрекаване към умишлено убийство на бизнесмена Йордан Динов през 2012 г.; за подстрекаване към умишлено убийство на Манол Велев през 2007 г., което е останало във фазата на опит; и за подбуждане към убийство на Б. С. (вероятно Бойка Василева от Швейцария), както и срещу Н. С. за извършване на умишлено убийство на Й. Д., подстрекаван от Васил Божков (чл. 116 НК).