Рекордни цени на шоколада и яйцата на световните пазари за Великден

Рекордни цени на шоколада и яйцата на световните пазари за Великден

Мар 30, 2024 - 22:56
 0  48
Рекордни цени на шоколада и яйцата на световните пазари за Великден

Великден е време на традиции и празненства, но тази година празникът се оцветява в нюансите на икономическите предизвикателства. Шоколадът и яйцата, символи на пролетта и обновлението, достигат рекордни ценови нива. Основната причина за това е ситуацията с производството на какао, която е под влиянието на климатичните промени и геополитическите условия.

Приблизително 75% от световното производство на какао идва от Гана, Кот д'Ивоар, Нигерия и Камерун - страни, разположени в близост до екватора, където какаовите дървета процъфтяват. Тези растения са изключително чувствителни към климатичните условия, а последните месеци донесоха сезонни прашни бури от Сахара, които попречиха на необходимата слънчева светлина за растежа на какаовите шушулки. Това се добавя към проблемите от предходния сезон, когато проливните дъждове доведоха до разпространение на болести, водещи до гниене на реколтата.

Търговията с какао е регулирана на световно ниво, като фермерите продават продукцията си на местни търговци или преработвателни предприятия, откъдето след това големите шоколадови компании закупуват какаовите продукти. Цените се определят предварително, често до една година напред.

Намаленият износ от Кот д'Ивоар, водещият световен производител, доведе до рязко увеличение на световните цени на какаото. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината, достигайки рекордни нива от над 10 000 долара за метричен тон в Ню Йорк. Въпреки това, фермерите изразяват притеснения, че този ръст не е достатъчен за покриване на намалените добиви и увеличените производствени разходи.

Въпреки икономическите трудности, големите търсения на шоколад по време на Великден предлагат потенциални печалби за водещите компании в сладкарската индустрия. Големите производители в Европа и САЩ са прехвърлили увеличението на цените на какаото върху крайните потребители, което се отразява на нетната им печалба. Например, "Хърши" (Hershey Company) отчете увеличение на нетната печалба до 16,7% през 2023 г., в сравнение с 15,8% през предходната година.