Рованперя довърши доминацията си в Сафари Рали Кения и заслужи втора победа в африканската страна

Кале Рованперя (Финландия, Toyota Gazoo Racing) спечели доминантна победа в Сафари Рали Кения

Мар 31, 2024 - 16:49
 0  39
Рованперя довърши доминацията си в Сафари Рали Кения и заслужи втора победа в африканската страна

Кале Рованперя от Финландия, каращ за Toyota Gazoo Racing, постигна доминираща победа на Сафари Рали Кения, завършвайки трудното състезание от Световния рали шампионат (WRC) с преднина от повече от минута и половина. Това е неговата втора победа в Кения и дванадесета в кариерата му.

Рованперя и навигаторът му Йоне Халтунен взеха водачеството в петък сутринта и изградиха солидна преднина преди уикенд състезанията. Те поддържаха значителна разлика от конкурентите и след етапите около езерото Найваша имаха две минути аванс. Тази разлика позволи на двукратния шампион от WRC да се състезава по-предпазливо в последния ден и да финишира с общо време от 3:36:04.0 часа.

Такамото Кацута от Япония, също от Toyota Gazoo Racing, завърши втори, изоставайки с 1:37.8 минути от Рованперя, което направи победата на отбора двойна. Адриан Формо от Франция, каращ за M-Sport Ford Puma, заема третото място, отбелязвайки своя втори пореден подиум.

"Победите в Кения винаги са много специални, защото това е легендарно събитие за Toyota. Ние винаги се представяме силно тук и продължихме традицията. Както казват в Африка, водещият автомобил винаги е Toyota", сподели Рованперя, цитиран от wrc.com.

Елфин Еванс от Великобритания, също от Toyota Gazoo Racing, имаше възможност за подиум до съботните състезания, но беше принуден да спре два пъти за смяна на гуми. Той завърши на четири минути зад Рованперя и остана втори в общото класиране с шест точки разлика от Тиери Нювил от Белгия, каращ за Hyundai Motorsport.

Лидерът в класирането завърши пети в Кения с почти шест минути разлика от Рованперя, който не спечели точки от първия кръг в Монте Карло.