Системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта, смятат от Българския лекарски съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на гратисния период за използване паралелно на хартиена и електронна рецепта

Април 3, 2024 - 12:13
 0  46
Системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта, смятат от Българския лекарски съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) изразява становище, че системата все още не е подготвена за изписване на антибиотици само по електронен път, дори след края на периода, в който се допускаше използването на хартиени и електронни рецепти едновременно. Според съобщение от пресцентъра на БЛС, се очаква възникването на сериозни проблеми, които биха засегнали най-вече българските пациенти. Организацията подчертава необходимостта от запазване на опцията за хартиени рецепти.

БЛС коментира, че гратисният период, предоставен от служебния министър-председател Николай Денков, не е бил използван ефективно. През този период не са проведени обсъждания между БЛС и Министерството на здравеопазването за решаване на проблемите, а създадената работна група по въпроса не е започнала дейност, отбелязват от съюза.

Според тях, възможността за предписване на електронни рецепти чрез мобилно приложение, дори при липса на интернет връзка, не адресира всички проблеми.

БЛС също така отбелязва, че въпросите около проследяването и контрола на лекарствата в страната остават нерешени. Не е ясно дали е създадена система, която да предоставя информация в реално време за наличността на лекарствени продукти в аптеките и да е интегрирана с приложението за електронни рецепти.

На 1 април приключи гратисният период, позволяващ издаването на хартиени и електронни рецепти за антибиотици едновременно. Оттогава е в сила изключително електронното предписване на антибиотици, съгласно наредбите на Министерството на здравеопазването. Електронните рецепти са пример за въвеждането на нововъведения без предварителни проучвания и анализи, базирани на данни, според изказване на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пред медиите.