Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че „много, много важно“ е решението за частичното приемане на Румъния и България в Шенген.

Решението, взето в края на миналата година, в последните дни на испанското председателство на Съвета на ЕС, във връзка с влизането на Румъния и България в Шенген (с въздушните и морските граници от 31 март 2024 г.), е „много, много важно“, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Аджерпрес.
Тя говори преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, организирана от белгийското председателство на ЕС.
„Тази среща ще бъде повод да си припомним големите постижения от края на миналата година. Голямо постижение, историческо, е споразумението за целия Пакт за миграцията и убежището, а сега по време на белгийското председателство на Съвета на ЕС ще се концентрираме върху прилагането му. Също така ще разгледаме и голямото постижение относно достъпа на Румъния и България в Шенген, постигнато тъкмо в последните дни на испанското председателство на Съвета на ЕС. Това беше също така едно много, много важно постижение“, подчерта Йохансон.
На 30 декември миналата година Съветът на Европейския съюз единодушно гласува от края на март 2024 г. да отпадне контролът за България и Румъния по въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. В решението си Съветът също така се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство. 
Основните теми на неформаланата среща днес са миграцията, борбата с трафика на наркотици, дезинформацията и положението на украинските граждани, пристигнали в Европейския съюз, след като са били принудени да напуснат страната си заради непровокираната и неоправдана агресия, предприета от Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., отбелязва агенцията.