Какво е ислямисткото движение „Хамас“ в Палестина?


Палестинското ислямистко движение „Хамас“ извърши изненадваща атака срещу Южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ извърши изненадваща атака срещу Южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като уби 1200 души и взе около 250 заложници в най-кървавия ден в историята на Израел според израелски данни.

Това предизвика война между Израел и „Хамас“, в която бяха извършени най-тежките бомбардировки в ивицата Газа през последните 75 години на конфликта. Повече от 25 000 палестинци бяха убити при израелските удари по ивицата Газа по данни на здравните власти в управляваната от „Хамас“ палестинска територия, според които има опасения, че още хиляди жертви са останали в развалините.

КАКВО Е „ХАМАС“?

„Хамас“ е акроним от „Ислямско съпротивително движение“ на арабски език. То е основано през 1987 г. от движението „Мюсюлмански братя“ по време на първата палестинска интифада (или въстание).

Обявено е за терористично движение от Израел, САЩ, ЕС, Великобритания, Канада и Япония. „Хамас“ характеризира въоръжените си дейности като съпротива срещу израелската окупация.

КАКВО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ „ХАМАС“?

Учредителният устав на „Хамас“ от 1988 г. призовава за унищожаване на Израел, въпреки че в дадени моменти лидерите на „Хамас“ са предлагали дългосрочно примирие (или така наречената худна на арабски език) с Израел в замяна на жизнеспособна палестинска държава на цялата палестинска територия, окупирана през 1967 г. от Израел по време на войната. Израел смята това за уловка.

Движението отказва да признае Израел и се ожесточено противопостави с насилие на мирните споразумения от Осло, договорени от Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в средата на 90-те години.

КАК „ХАМАС“ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ?

„Хамас“ спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г. – първият път, когато участва, и последният път, когато те бяха произведени. Движението пое властта в ивицата Газа през 2007 г. след кратка гражданска война, в която разгроми подкрепяните от Запада палестински сили, верни на Махмуд Абас, вътрешен съперник на „Хамас“.

Абас е базиран на Западния бряг и оглавява по-светската Организация за освобождение на Палестина и нейната доминираща партия „Фатах“.

КОИ СА БОЙЦИТЕ НА „ХАМАС“?

Военното крило на „Хамас“ се нарича Бригадите „Изедин Ал Касам“. То е изпращало въоръжени бойци и атентатори самоубийци в Израел и изстреляло хиляди ракети и минометни снаряди.

Военното крило е изключително секретно и се ръководи от Мохамед Дейф, който организира нападението срещу Израел на 7 октомври.

КОЙ ФИНАНСИРА „ХАМАС“?

Въпреки че е сунитско ислямистко движение, „Хамас“ е част от регионален съюз, включващ Иран, Сирия и шиитската ислямистка групировка „Хизбула“ в Ливан, които като цяло се противопоставят на политиката на САЩ в Близкия изток и Израел.

Макар да има власт основно в ивицата Газа, „Хамас“ има също поддръжници във всички палестински територии и има лидери в целия близкоизточен район, включително в Катар.