„Зомби-ножовете“ ще бъдат забранени в Англия и Уелс от септември, обяви сайтът btaЗабраната на „зомби-ножове“ и мачетета в Англия и Уелс

Така наречените „зомби-ножове“ и мачете ще бъдат забранени в Англия и Уелс от септември, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс. По този начин притежанието, продажбата, производството и транспортирането на тези оръжия ще стане незаконно.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че законът ще бъде внесен в парламента днес, а през лятото ще бъде обявен период, през който притежателите на такива ножове, ще имат възможност да ги предадат доброволно без да бъдат санкционирани.

Този месец актьорът Идрис Елба стартира кампания за борба с престъпленията с ножове във Великобритания, като настоява за забрана на мачете и зомби-ножовете, вдъхновени от филмите за зомбита.

Макар че във Великобритания стрелбите са рядкост, през последните десетилетия престъпленията с ножове са се увеличили. До юни 2023 година 247 души са загинали при нападения с нож или друг остър инструмент, сочат официалните данни, като много от загиналите са били тийнейджъри или младежи на около 20 години.

През 1977 г. в Англия и Уелс са извършени 135 убийства с остър инструмент, включително ножове и счупени бутилки, сочат данни от отговор на депутатски въпрос. Това представлява 33% от всички убийства. До 2021/2022 г. броят им е достигнал 282, или 41% от всички убийства.

„Престъпленията с ножове продължават да отнемат безценен живот и аз съм решен да сложа край на това безсмислено насилие“, заяви министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли.

В отделен закон правителството планира да увеличи максималния размер на наказанието за притежание на забранени оръжия и да предостави на полицията нови правомощия за изземване и унищожаване на ножове, намерени в частни домове и имоти.