Йозеф Фрицъл, осъден за изнасилване на дъщеря си повече от 20 години, ще бъде преместен от специализиран център за задържане в обикновен затвор

На закрито съдебно заседание в австрийския град Кремс беше решено Йозеф Фрицъл, който бе осъден на доживотен затвор по дело за кръвосмешение в град Амщетен и настанен в заведение за психично болни, да бъде преместен в обикновен затвор, предаде австрийската агенция АПА.
Въпреки това 88-годишният мъж ще остане в специализиран център за задържане, докато това решение влезе в сила. Адвокатката му Астрид Вагнер заяви, че това е „голям частичен успех“, но целта остава условното му предсрочно освобождаване.
Прехвърлянето в обикновен затвор е условно за срок от десет години. Йозеф Фрицъл трябва да представи доказателства за редовна психотерапия и психиатрични прегледи. Според прокуратурата при вземането на решението не е спазена съдебната процедура, тъй като на съдебното заседание не е присъствал неин представител и не е могла да вземе отношение. Според съда прокуратурата разполага с 14 дни, за да протестира решението. 
„Ще разгледаме решението много внимателно и след това ще решим как да постъпим“, заяви пред АПА ръководителят на прокуратурата в Кремс Зузане Вайдекер. 
Преместването в нормален затвор се основава на психиатричен доклад на вещото лице Хайди Кастнер, която удостоверява, че Йозеф Фрицъл вече не е годен да изтърпява наложеното му наказание, тъй като страда от деменция, както и по други причини. Въз основа на нейното заключение  тричленният съдебен състав днес се е произнесъл, че Йозеф Фрицъл „вече не е опасен“.
Случаят с кръвосмешението в Амщетен излезе наяве в края на април 2008 г. Йозеф Фрицъл държал дъщеря си в плен в шумоизолирано част от мазе в продължение на 24 години и има седем деца от нея, като едно от тях е починало след раждането.
През март 2009 г. мъжът, който в момента е на 88 години, беше осъден на доживотен затвор в Санкт Пьолтен. Присъдата включваше обвинения за убийство по непредпазливост, държане в робство на друг човек, лишаване от свобода, изнасилване и кръвосмешение.
Коментирайки хода на продължилото около 30 минути изслушване, Вагнер заяви, че клиентът ѝ е разказал „как съжалява за стореното. Всъщност едва не се разплака“, каза тя.
Йозеф Фрицъл беше подробно разпитан, „много напрегнат“ и „едва се държеше на краката си“, заяви защитничката му. Той беше „много развълнуван“ от решението. Като цяло 88-годишният мъж може би е осъзнал несправедливостта, която е извършил, заяви Вагнер.
„Той мисли денонощно за това, което е направил, в килията му е и обвинителният акт и наистина го е обмислял много сериозно. Той е човек, който дълбоко се разкайва“, заяви тя.
За 88-годишния мъж решението на тричленния съдийски състав в Кремс означава, че въпреки че ще бъде настанен в обикновен затвор, той ще остане в специализирания център „Щайн“ до влизането на решението в сила.
„Всекидневният живот няма да се промени толкова много, затворът си е затвор“, заяви лаконично Вагнер.
Адвокатката ще продължи да полага усилия за предсрочно условно освобождаване, т.е. стъпка към свободата за Йозеф Фрицъл.
Нова молба обаче ще бъде подадена „след една година въз основа на новите експертни доклади.
Към съдебното заседание при закрити врата в Кремс имаше голям национален и международен медиен интерес. На място бяха пристигнали журналисти от германското издание „Билд“, както и британското „Сън“. Говорителят на съда Фердинанд Шустер каза, че е имало многобройни запитвания от медии.
„От два дни говоря по телефона почти непрекъснато“, заяви той.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АПА)