Даря Трепова осъдена на 27 години затвор за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски

Подсъдимата Даря Трепова беше осъдена на 27 години затвор за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски. Тя му подаде статуетка, в която имаше бомба, която избухна и го уби на място. Трепова беше осъдена по обвинения в тероризъм, заради смъртта на блогъра, който подкрепяше военните действия на Русия в Украйна. Тя заяви пред съда, че е действала по заповед на човек от Украйна, който ѝ изпращал пари и инструкции. Защитата на Трепова заяви, че тя също е била жертва, защото самата е могла да бъде убита или ранена.

Подсъдимата за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски, 26-годишната Даря Трепова, беше осъдена днес на 27 години затвор за това, че миналата година му подаде статуетка, в която имаше бомба, а избухването й го уби на място, предаде Ройтерс.
Младата рускиня беше осъдена от съд в Санкт Петербург по обвинения, включително в тероризъм, заради смъртта на блогъра, подкрепящ военните действия на Русия в Украйна.
Трепова подари на Татарски статуетка по време на негова беседа в кафене в Санкт Петербург.
Трепова каза, че е била набедена. Тя смятала, че статуетката, която изобразявала Татарски, съдържа подслушвателно устройство, а не експлозив.
Подсъдимата заяви пред съда, че е действала по заповед на човек от Украйна, когото познавала под името „Гещалт“ (на немски „фигура“), който ѝ изпращал пари и инструкции в продължение на няколко месеца преди взрива в кафенето.
Трепова каза, че е приела неговите инструкции, защото предполагала, че целта на подслушването на Татарски е била да се разбере повече какво знае той  за войната, срещу която тя се противопоставя.
Защитата на подсъдимата заяви, че Трепова също е била жертва, защото, седейки само на няколко метра от Татарски, тя самата е могла е могла да бъде убита или ранена.