“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

Април 12, 2024 - 19:14
 0  67
“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”

Днес в София се проведе международна конференция под надслов “Новите лидери на Европа”, организирана от “Възраждане”. В събитието участваха председатели  и делегати на девет  европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна.

В него участваха  Евангелос Циомбанидис - председател  на АККЕЛ (Гърция), Наталия Параска - председател на "Възраждане" (Молдова), Ралф Декер - представител на "Форум за демокрация" (Нидерландия), Милан Ухрик - лидер на "Движение Република" (Словакия), Горан Игич - представител на "Заветници" (Сърбия), Янош Аргиелан - представител на "Наша родина" (Унгария), Густав Каселстранд - лидер на "Алтернатва за Швеция" и Николас Римолди - лидер на  MASS-VOLL! (Швейцария).

На конференцията беше подписана и обща декларация между всички партии, които споделят общи ценности за запазването на националните граници на страните си и на Европа и запазването на националния суверенитет. Тя остана в историята под името “Софийска декларация” със следния текст:

СОФИЙСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

Европа се намира в екзистенциална криза. Ценностните основи на европейската цивилизация са заплашени и поставени под въпрос от агресията на глобалистки идеологии. Демокрацията и правото на самоопределение на народите се подменят от диктатурата на една неизбрана от никого и неотчитаща се пред никого бюрокрация.

 Икономическата сигурност е застрашена от интересите на международни корпорации и финансови институции. Свободата на словото отстъпва пред агресивната цензура. На континента се води война, която може да погълне нашия континент – за трети път през последните 100 години.
 Европейският съюз, в този си вид, не може да даде институционален отговор на тези предизвикателства. Дневният ред на онези, които претендират да са негови лидери, коренно се различава от дневния ред на мнозинството от гражданите. Кризата на доверие в този ЕС достига застрашителни размери, които застрашават бъдещето на европейската цивилизация.
 Ръководени от своите принципи, ние се обединяваме зад следните цели в следващия мандат на Европейския парламент:

1. Европа трябва да спре да бъде икономическо пространство, доминирано от интересите на международни корпорации и финансови институции. Нашият континент трябва да бъде политическо пространство на отношения и връзки между равноправни и суверенни държави.

2. Трябва да бъде спряна властта на безотчетната бюрокрация. Демократичната власт е у гражданите и те, а не брюкселските бюрократи трябва да решават как искат да живеят.

3. Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на европейската цивилизация е мирът. Затова европейските държави трябва да се превърнат в самостоятелен и силен фактор в международната политика.
Предстоящите избори за Европейски парламент се случват в много важен исторически момент. Ако сега не кажем категорично, че така повече не може, пред нас стои заплахата да загубим нашата Европа. Ние, които заставаме с подписите си под тази декларация, няма да го допуснем!