Земетресението в Тайван: Броят на жертвите нарасна до девет, десетки са блокирани

Най-силното земетресение от четвърт век разлюля Тайван по време на сутрешния пиков час вчера, убивайки девет души, блокирайки десетки работници в кариери и изпращайки някои жители да се измъкват от прозорците на повредени сгради.

Април 3, 2024 - 21:10
Април 3, 2024 - 21:11
 0  39
Земетресението в Тайван: Броят на жертвите нарасна до девет, десетки са блокирани

Земетресението, което рани повече от 1000 души, беше центрирано близо до бреговете на селския, планински район Хуалиен, където някои сгради се наклониха под остър ъгъл, а приземните им етажи бяха смазани.

На около 150 км от столицата Тайпе, плочки от по-стари сгради паднаха, а училищата евакуираха учениците си на спортни площадки, оборудвайки ги с жълти защитни каски. Някои деца се покриха с учебници, за да се предпазят от падащи обекти, докато продължаваха вторичните трусове.

Спасителните екипи се разпръснаха из Хуалиен в търсене на хора, които може да са в капан, използвайки багери за стабилизиране на повредените сгради. Броят на хората, които липсват, са в капан или са блокирани, често се променя, тъй като властите научават за нови проблеми и работят за тяхното намиране или освобождаване. Около 70 работници, блокирани в две скални кариери, бяха в безопасност, според пожарната служба, но пътищата до тях бяха повредени от падащи скали. Шестима работници ще бъдат транспортирани по въздух днес.

В ранните часове след земетресението, съседи и спасители бяха видени по телевизията как изваждат жители, включително малко дете, през прозорците и на улицата, след като вратите се блокираха от треперенето. Тайван често е засегнат от земетресения и населението му е добре подготвено за тях, но властите признаха, че са очаквали по-леко земетресение и не са изпратили предупредителни сигнали. Силата на труса беше достатъчна, за да уплаши дори хората, свикнали с такива събития.

"Свикнал съм със земетресенията, но днес за първи път се уплаших до сълзи от земетресение", споделя Хсиен-хсуен Кенг, жител на Тайпе, живеещ на петия етаж. "Събудих се от земетресението. Никога преди не бях усещал толкова силно треперене." Поне девет души са загинали при земетресението, според националната противопожарна служба на Тайван.

Според местния вестник United Daily News, трима туристи са загинали при свлачища в националния парк Тароко, разположен в Хуалиен, а шофьор на микробус е загинал в същия район, след като камъни са ударили превозното му средство.

Издадено беше предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

Други 1011 души са пострадали. Властите първоначално изгубиха връзка с 50 служители на хотели в микробуси в националния парк, след като земетресението прекъсна телефонните мрежи. Трима служители успяха да стигнат пеша до хотела, докато останалите бяха блокирани.

Земетресението и последвалите трусове причиниха 24 свлачища и щети на пътища, мостове и тунели. Националният законодателен орган, реновирано училище, построено преди Втората световна война, и части от основното летище в Таоюан, южно от Тайпе, също пострадаха леко.

Кметът на Хуалиен, Хсу Чен-уей, съобщи, че 48 жилищни сгради са повредени в града, който носи същото име като окръга. Той добави, че водоснабдяването и електрозахранването се възстановяват.

Тайванската агенция за мониторинг на земетресенията отчете магнитуд на земетресението от 7,2, докато Геоложката служба на САЩ го оцени на 7,4.

Земетресението удари на около 18 км от Хуалиен, на източния бряг на Тайван, и беше с дълбочина около 35 км.

Следваха множество последващи трусове.