22 C
Монтана
22 юни 2021 | вторник |

Жена отмъкна крупна сума пари с голяма измама в Сопот

- Advertisement -spot_img

С кражба на лични данни жена от Сопот изтегли 40 000 лв. бързи кредити. Има ли възможност човек да разбере, че е попаднал в такава схема коментират пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев и експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

През последните години сме виждали доста изобретателни измамници, които, сдобивайки се с чужди лични данни, успяват да изтеглят бърз кредит.

Част от фирмите за бързи кредити работят със Закона за предоставяне на финансова услуга от разстояние и не виждат човека, който иска кредит, обясни Тихомир Тошев. Има случаи с подправена лична карта и подменена снимка на човека, който злоупотребява.

Защитите пазят масовия клиент, но когато някой реши да извърши измама, той може да намери доста вратички, през които това може да се направи, допълни той.

По думите на Любомир Тулев проблемът в ситуацията е, когато недобронамерен служител реши да заобиколи мерките за сигурност. През годините се видяха пробиви на платформи, на бази данни в България и в света, които доведоха до теч на лични данни.

Проблемът е, че не само изтичат лични данни като номера на документи, имена, ЕГН-та, но и снимки. И когато един служител на банкова или не банкова кредитна институция реши да злоупотреби, той разполага с всички възможности да направи това.

По закон банките имат право да направят и ксерокопие на личната ви карта, но тук идва ролята на службите за сигурност. Служителите минават много обстойна проверка, преди да бъдат назначени в съответната институция. Затова и подобни измами не са толкова чести, но все пак те се случват, обясни Тихомир Тошев.

Тулев посочи, че когато в една институция има разделяне на дейностите, тогава не е лесно да се направи злоупотреба. Освен това пускането на служителите в отпуск и изпълнението на задълженията му от друг колега, би извадило на светло недобри практики. Въпреки това измами не са изключени.

Той препоръча да се избират достоверни и легитимни институции, от които да теглят бърз кредит, както и достоверни и легитимни платформи.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ...

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img