Месни Заговезни – последният ден с месо преди Великденските пости

Месни Заговезни, известен още като Неделя месопустна, е последният ден, в който се консумира месо преди началото на Великденските пости. Празникът няма фиксирана дата, но винаги се пада в неделя – осем седмици преди Великден. През 2025 г. той ще се отбележи на 23 февруари.
Ден преди Месни Заговезни, в събота, православните християни почитат Задушница пред Великия пост. Това е ден за възпоменание на покойниците, когато близките им посещават гробовете, преливат с вино, палят свещи и раздават подавки като жито, хляб, сирене и яйца.
Седмицата след празника се нарича Сирница и продължава до Сирни Заговезни. През този период се разрешава консумацията на млечни продукти и яйца, а веселбите и народните обичаи достигат своята кулминация преди строгите пости.
Месни Заговезни е свързан и с традицията младите семейства да посещават кръстниците и родителите на булката, като носят дарове – варена кокошка, обреден хляб и вино. Вечерта семейството се събира на празнична трапеза, богата на месни ястия, сред които варена кокошка, свинско с кисело зеле, сарми с месо и баница с животинска мазнина.
След този ден започва постепенното пречистване на организма, а постът се приема не само като физическа, но и като духовна подготовка за Великден.