Папа Франциск говори във Великденското си обръщение за войните в Украйна и ивицата Газа

Папа Франциск призова днес във Великденското си обръщение към вярващите за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна, както и за осигуряване на достъп за хуманитарна помощ в ивицата Газа

Мар 31, 2024 - 14:34
 0  40
Папа Франциск говори във Великденското си обръщение за войните в Украйна и ивицата Газа

„Днес мислите ми са насочени предимно към жертвите на множеството конфликти по света, включително тези в Израел и Палестина, както и в Украйна. Призовавам за спазване на принципите на международното право и се надявам на пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна – всички за всички," заяви светият отец от балкона на базиликата „Свети Петър“ пред около 60 хиляди вярващи.

„Освен това, призовавам отново за осигуряване на достъп до хуманитарна помощ в Ивицата Газа и за бързото освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври, както и за незабавното прекратяване на огъня в ивицата," добави папата.

Великденската литургия се състоя под строгите мерки за сигурност, наложени от италианските власти. Площадът беше украсен с цветя и растения, много от които донесени от Нидерландия. Вярващите се наслаждаваха на меките пролетни температури от около 20 градуса, въпреки силния вятър.

Високопоставен духовник водеше службата от името на 87-годишния папа, който страда от здравословни проблеми.

Аплодисментите се вихреха, когато Франциск минаваше покрай тълпата в папамобила след литургията, като мнозина извикаха: "Viva il Papa!" (Да живее папата!).

Строгите мерки за сигурност бяха усилени тази година след скорошната терористична атака на концертна зала близо до Москва, за която отговорност пое ислямистката терористична групировка „Ислямска държава-Хорасан“, базирана в Афганистан.

Дълги опашки се образуваха на входовете на площада, докато полицията провеждаше проверки.

След литургията папата трябва да изнесе великденското си послание и да даде традиционната благословия „Урби ет Орби“ (Urbi et Orbi) – „Към града и към света“, която е върховният момент на Великденските празници.