Йордан Тодоров от “Възраждане”: Внасяме сигнал, във връзка със скандалната сделка с “БОТАШ”

Април 18, 2024 - 16:34
 0  22
Йордан Тодоров от “Възраждане”: Внасяме сигнал, във връзка със скандалната сделка с “БОТАШ”

“Днес, ние от “Възраждане” внесохме в Прокуратурата, ДАНС, КЕВР, БЕХ, Министерството на вътрешните работи и Министерство на енергетиката, сигнал, във връзка с меко казано скандалната сделка между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “БОТАШ”. Ще им предоставим доклада във вида, в който беше приет от сформираната Временна комисия, която знаете, имаше за цел да установи всички факти и обстоятелства по сключването на тази сделка”, заяви на брифинг от Народното събрание, Йордан Тодоров, който е и член на Енергийна комисия. 

Той допълни, че Временната комисия е работила много добре и е изготвила много добър и обективен доклад, според който се установяват притеснителни неща от дейността на “Булгаргаз” през последните две години, не само по отношение на сделката с “БОТАШ”, но и по отношение на дейността на дружеството по принцип. 

“За съжаление виждаме, че няма воля от страна на председателя на Временната комисия да го подпише и внесе и той да бъде разгледан и приет в пленарна зала. Виждаме, че се правят опити този доклад да бъде скрит от Вас, журналистите и от хората, които в крайна сметка плащат милиардите, които дължим на турската страна по тази сделка. От “Възраждане” не сме изненадани, защото служебният министър на енергетиката е и един от тези, които са подписали това споразумение”, коментираха още от “Възраждане”. 

Стана ясно, че правителството на Сглобката, повече от 8 месеца също не е направило абсолютно нищо за разследване на тази сделка. 

“Вчера председателят на Временната  комисия се оправда от трибуната на НС, че не внася Доклада за гласуване в Пленарна зала, защото има становище, изпратено от адвокатската кантора на БЕХ, в което се казва, че ако този доклад види бял свят, дружеството може да бъде глобено от ЕК, която също разследва тази сделка. Знаете, че там глобите са огромни, стигат до 10% от годишния оборот. Ето днес, ние от “Възраждане” правим този доклад публично достояние и с това председателя на временната комисия няма какво повече да крие”, допълни още Йорданов. 

От “Възраждане” заявиха още, че ако докладът не бъде внесен за разглеждане в Пленарна зала и той не бъде приет до 25 април, ще изпратят още един сигнал с доклада и цялата документация в ЕК, а освен това ще подадат  сигнал и в Асоциацията на енергийните регулатори на страните членки на ЕС. 

“Освен това знаете, че ще имаме представители в Европейския парламент, даваме ви дума, че няма да оставим нито за миг тази сделка без внимание пред европейските институции. Щом нашите държавни органи замитат сделката под килима, не ни остава друго, освен да разчитаме на европейските институции да бъде въздадено право. Така че наистина е по-добре просто да внесат доклада в зала”, заявиха още от “Възраждане”