Зеленски казва, че без помощта на САЩ украинските сили ще трябва да се изтеглят

Зеленски казва, че без помощта на САЩ украинските сили ще трябва да се изтеглят

Мар 30, 2024 - 06:30
 0  46
Зеленски казва, че без помощта на САЩ украинските сили ще трябва да се изтеглят

Президентът Володимир Зеленски обяви в интервю, публикувано вчера, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, която е блокирана заради спорове в Конгреса, украинските сили ще бъдат принудени постепенно да се оттеглят.

"Без американска подкрепа нямаме противовъздушна защита, нямаме ракети 'Пейтриът', нямаме средства за електронно възпиране, нямаме 155-милиметрови артилерийски боеприпаси", заяви Зеленски пред "Вашингтон пост".

"Това би означавало, че ще трябва да се отдръпнем, да отстъпим територия постепенно", каза той. "Търсим начини да избегнем отстъпването", добави той.

Според него, недостигът на боеприпаси означава, че "трябва да се справим с по-малко - да се отдръпнем и да скъсим фронтовата линия. Ако тя се разпадне, руснаците ще могат да нахлуят в големите градове".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Камарата на представителите, контролирана от републиканците, да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят на Камарата Майк Джонсън отлага решението от месеци, като се позовава на вътрешни приоритети.

По време на телефонен разговор в четвъртък, Зеленски каза на Джонсън, че одобрението на пакета е от съществено значение. Миналия месец руските сили завзеха източния град Авдеевка и оттогава са постигнали незначителни успехи, но фронтовата линия остава почти непроменена от месеци.