Приключи поредното заседание по дело 683 2023 при АС Монтана срещу решение на ОИК Монтана

Април 12, 2024 - 05:00
 0  37

Процесът по административно дело № 683 от 2023 г. в Административен съд Монтана продължава, като независимият кандидат за общински съветник Кръсто Марков и Ивайло Иванов от партия "Възраждане" оспорват решението на Общинската избирателна комисия.

На последното заседание бяха прегледани видеозаписи от изборните секции в селата Габровница и Стубел, както и от квартал "Кошарник". Предишни заседания разкриха значителни несъответствия в броя на недействителните бюлетини, с над 200 неправилно зачетени за действителни в Габровница. Съдът отхвърли искането за преглед на пълните видеозаписи, като бяха представени само определени моменти. Обяснения бяха дадени за разликите в бюлетините за избор на общински съветници и кмет, като се отбеляза, че тези за съвет са по-широки и включват колона за преференции.

Съдът планира да разпита свидетели на следващото заседание. В свързано дело, свидетели съобщиха за заплахи, но не уточниха дали са свързани с изборите. Съдът не прие тези показания, считайки ги за несъответстващи с делото. Отказан беше и прегледът на допълнителни видеозаписи, без да се установи полът на лицето със златния кант на ръкава, заснето да пише по бюлетините.

Въпреки това, съдът призна за важни обсъжданията между членовете на комисията. По отношение на споменатия разговор "На тебе една, на мене една", съдът смята, че не са доказани нарушения, които биха повлияли на крайния изборен резултат. Експерти, назначени от Апелативния съд, установиха общо 231 неправилно зачетени бюлетини като валидни в четирите секции.