Промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Правителството одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, съобщиха от Пресцентъра на Министерски съвет. С измененията се премахват нормативните изисквания за представяне на документи и деклариране на обстоятелства

Април 4, 2024 - 05:48
Април 12, 2024 - 06:08
 0  37
Промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Правителството одобри промени в регулацията за пенсиите и осигурителния стаж, съобщава Пресцентърът на Министерския съвет. С тези изменения се отменят изискванията за предоставяне на документи и деклариране на обстоятелства, които вече ще се събират автоматично. По този начин се премахва нуждата от представяне на удостоверение за наследници при кандидатстване за наследствена пенсия или така наречената „вдовишка добавка“, както и за изплащане на неизплатени пенсии от наследодателя. Документите, изисквани от общините за оценка на пенсионните права, ще се изискват от службите.

С промените в наредбата се урежда и процедурата за признаване на осигурителен стаж и доход за лицата, занимаващи се със събиране на диворастящи гъби и плодове.

Въведени са също промени, които определят процедурата за признаване на реален осигурителен стаж и заплащане на осигурителни вноски от лица, посочени в чл. 1, т. 1, 2 и 3 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.