Полша завърши изграждането на 187-километрова ограда по границата си с Беларус

86

Полша завърши изграждането на 187-километрова ограда по границата си с Беларус, заяви полският премиер Матеуш Моравецки при посещение на граничния пункт „Кузница“, предаде ДПА.

Полша и Беларус имат обща граница, която е дълга около 418 км. С изключение обаче на участъка от 187 км, по протежение на който бе издигната оградата, по-голямата част от границата преминава през езера и реки.

Тази зона се превърна в гореща точка на мигрантската криза миналата година, когато хиляди бежанци от Близкия изток се озоваха в района на границата на Полша с Беларус, която е и външна граница на Европейския съюз.

Полша и ЕС заявиха тогава, че става дума за хибридна атака на Беларус, с която режимът на президент Александър Лукашенко цели да си отмъсти санкциите, въведени по-рано от Брюксел срещу Минск.

Предполага се, че по-голямата част от хората, пристигнали на границата, произхождат от конфликтни зони, което постави Полша в ситуация да избира дали да разреши влизането им на своя територия или да не направи това. Кризата достигна своя връх в горещите летни и есенни месеци на миналата година и утихна през зимата, припомня Ройтерс. 

Сега, когато температурите отново започват да се покачват, полските власти съобщават, че по-голямата част бежанците се завръщат.

Полските сили поставиха импровизирана ограда през август. От януари тя постепенно бе заменяна с висока 5,5 метра ограда с детектори и камери, която струва 366 милиона евро.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още