Шарл Мишел за модифицираното предложение на френското председателство: По-близо сме от всякога: сега е моментът да кажем „да“

62

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че усилията на френското председателство са дали резултат и че пътят за преговори на Република Северна Македония с ЕС е отворен. Той написа профила си в Туитър веднага след пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон, че е постигнато решение, което отчита всички изразени опасения. 

„По-близо сме от всякога: сега е моментът да кажем „да““, написа той. 

По-рано днес на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че консултациите по въпроса за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС са продължили „с македонските и българските власти“ и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси. 

„Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото,“ подчерта Макрон.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София, а след консултации двете държави ще обявят окончателното си решение. 

От правителството на Република Северна Македония уточниха, че предложението на френското председателство официално е пристигналото и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

/СУ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още