Гръцкият премиер и президентът на Кипър посетиха Мати, където се изгражда мемориален парк в памет на жертвите от пожара през 2018 г.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис посетиха тази сутрин Мати в област Атика, където се работи по създаването на мемориален парк, дарен от страна на Република Кипър, в памет на жертвите на унищожителния пожар през 2018 г., съобщи АНА-МПА. Двамата ръководители бяха информирани за хода на строителната дейност и символично засадиха дърво.

Изграждането на мемориалния парк в Мати – курортно градче, намиращо се на около 30 км източно от Атина, е инициирано в знак на почит към жертвите на пожара през 2018 г., когато загинаха над 100 души. Най-младата жертва беше на възраст 6 месеца, а най-възрастната – на 93 години.

„На това място, което бе издълбано в колективната памет на страната ни като място, носещо голяма травма, този парк, който се изгражда днес, идва, за да излекува частично тези рани“, отбеляза в приветствието си Кириакос Мицотакис.

„Искам лично да благодаря на президента на Република Кипър, който от първия момент ни предостави много значителна сума, част от която се използва за изграждането на този парк. Останалите пари, представляващи по-голямата част, ще бъдат използвани, както знаете, за изграждане на модерен комплекс от социални жилища, за да можем да настаним нашите съграждани, загубили домовете си в опустошителния пожар, в най-съвременни жилища“, посочи гръцкият премиер.

От своя страна президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис изрази своето дълбоко вълнение от „символичния и важен принос на Република Кипър като минимална частица на солидарност“ към Гърция, която „значително е подкрепяла“ Кипър „в критични моменти“.

„Република Кипър, в знак на солидарност и обич към онези, които се оказаха жертви на това голямо бедствие, реши да внесе в специалния фонд 10 милиона евро, за да бъдат изградени, съгласно проекта на правителството, с което имаме безукорно и отлично сътрудничество, десет жилищни сгради с по 14 апартамента всяка, т.е. около 100 апартамента“, заяви Анастасиадис.

Заместник-министърът на околната среда и енергетиката Никос Тагарас поясни, че през юни ще бъде приключена втората фаза от планирането на терена от 2500 декара, планът за озеленяване и строителното разрешение. „За три години и три месеца бяха постигнати неща, които никога не са се случвали в миналото в такъв мащаб и за такова време“, съобщи той.

Мемориалният парк в Мати, освен място за почит към жертвите на пожара от 2018 г., ще бъде и място за събиране, спорт и забавление за общността в околните райони, тъй като след приключване на работата се очаква да бъде най-голямата горска зона за отдих в Източна Атика.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още