Конгресът на Бразилия преизбра председателите на Сената и долната камара на парламента

Конгресът на Бразилия вчера преизбра ръководителите на двете парламентарни камари, което е ключова победа за законодателния дневен ред на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва, предадоха световните агенции.

Сенатор Родриго Пашеко беше преизбран за втори мандат като председател на горната камара на парламента. Той надделя с 49 гласа срещу съюзник на бившия десен президент Жаир Болсонаро и предотврати драматична загуба за Лула.

Рожерио Мариньо, който беше министър в кабинета на Болсонаро, получи 32 гласа.

В речта си след преизбирането му, Пашеко, който при управлението на Болсонаро се представяше като защитник на демокрацията и на бразилската избирателна система, повтори, че страната се нуждае от умиротворяване, а трите клона на управлението трябва да работят в хармония. Пашеко обаче изтъкна, че „умиротворяването не означава пропуски или снизходителност“.

В долната камара председателят Артур Лира остава на поста си с голямо мнозинство от гласовете, след като си осигури подкрепата на Партията на трудещите се, чийто почетен председател е Лула, както и на други политически сили в неговата лявоцентристка коалиция, а и на съюзници на Болсонаро.

Събралият 464 гласа Лира преди беше съюзник на Болсонаро, но бързо призна победата с много малка преднина на Лула и го поздрави, започвайки конструктивен диалог през преходния период до встъпването в длъжност на новия държавен глава.

 

 

 

/ПГ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още