Фондация ще оказва психологическа и юридическа помощ на украински бежанци в Хасково

14

Димитровградската фондация „Подари усмивка“ ще оказва психологическа и юридическа помощ на украински бежанци в Хасково. Председателят на Управителния съвет на на неправителствената организация Наталия Делчева представи днес на пресконференция в Пресклуба на БТА в Хасково проекта на стойност 24 800 евро, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд „Активни граждани – България“.

Предвижда се да заработи център, в който бягащи от войната родители и техните деца ще получават психологическа и юридическа помощ. Един от акцентите ще бъде съдействие за малките при усвояването на български език, тъй като част от тях вече посещават наши учебни заведения, поясни Делчева. В дейностите ще бъдат обхванати около 20 семейства, които вече живеят и работят в Хасково, и техните към 40 деца.

Бежанците ще имат възможност групово да отбелязват български и украински празници. По Коледа децата ще получат и подаръци. Проектът е насочен изцяло към преодоляването на негативите от преживения стрес и страх, а в работата ще се включат и доброволци на фондацията, добави Делчева.

Плановете са също така на по-късен етап да бъдат обхванати и бежанци, ситуирани в близкия курорт Минерални бани. В ход са и разговори с други хуманитарни организации, които могат да предоставят и материална помощ, каза Делчева в отговор на журналистически въпрос.

 

/ЛРМ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още