Над 270 нуждаещи се от община Ловеч ще получават патронажна грижа една година

19

На над 270 нуждаещи се от община Ловеч ще бъде предоставяна патронажна грижа в продължение на една година. Това ще стане по проект „Грижа в дома в община Ловеч“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч кметът на общината Корнелия Маринова. Комплексните грижи са насочени към хора с увреждания и възрастни в невъзможност за самообслужване в тяхната домашна среда.

Стойността на проекта е около 1,5 милиона лева.

Ще бъдат назначени близо 80 служители. Те ще предоставят медицински услуги, помощ в дома, психологическа подкрепа, ще доставят продукти от първа необходимост, включително и лекарства и др. За пръв път нуждаещите се ще бъдат консултирани и с диетолог, заяви Валерия Баръмова, началник на отдел „Здравеопазване, социални и медицински дейности и спорт“ в Община Ловеч. 

По думите ѝ чрез новото финансиране продължава предоставянето на патронажна грижа, която са получавали 211 нуждаещи се по вече приключилия проект „Патронажна грижа + в община Ловеч“. „По този начин успяхме да продължим да осигуряваме подкрепа в домашна среда на възрастни хора и лица с увреждания. Имаме увеличение на потребителите, като идеята е да достигнем до повече населени места и до всички граждани, които имат нужда“, посочи Баръмова.

Тя каза още, че времето, което служителите ще отделят на даден потребител, ще е съобразено с индивидуалните потребности.

„Целта е да дадем възможност на хората да се чувстват комфортно и достойно там, където те живеят, и в средата, която е тяхното естествено място“, добави Корнелия Маринова.

/ЛРМ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още