Здравните власти във Франция препоръчаха разширяване на кампанията за ваксинация срещу маймунска треска

140

Здравните власти във Франция препоръчаха днес разширяване на кампанията за ваксинация срещу маймунска треска, като казаха, че най-голям риск за предаване на вируса създават сексуалните контакти, предаде Ройтерс.

„Мъжете, които имат сексуални отношения с други мъже, и транссексуалните, които имат различни сексуални партньори“, трябва да бъдат ваксинирани. Уязвими от заразата също са проститутките и работещите в областта на секс услугите, каза френската Висша здравна власт.

Досега тя препоръчваше единствено „реактивна ваксинация“, тоест когато е потвърден случай на маймунска треска, да бъдат ваксинирани пълнолетните, контактували с болния, отбелязва Ройтерс.

По данни на френските здравни власти 97 процента от заразените с вируса са мъже хомосексуалисти, като три четвърти от тях признават, че са имали няколко сексуални партньори през седмиците, предшестващи появата на симптомите.

Инфекциозното заболяване, което притича с грипоподобни симптоми и кожни обриви, не се предава толкова лесно колкото КОВИД-19 и срещу него има налични ваксини и лекарства.

/НС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още