Църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, са показани в постерна изложба в Пловдив

26

По повод християнския празник Успение на Пресвета Богородица в изложбеното пространство на Културен център „Тракарт“ в Пловдив е представена постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.

Тя е дело на екип изследователи от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Изложбата е впечатляваща, защото това е един виртуален разказ, в който има изключително много документални снимки и богата история, каза в приветствието си Илиян Лолугов, началник на отдел „Културна политика“ в Института. В експозицията са включени 24 пана, показващи църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. 

Изложбата е мост, който ни превежда през вековете, дори на тъмното робство, когато вярата се е запазила с цената на много усилия, но и мост между всички държави на Балканите, който ни показва колко си приличаме, отбеляза Лолугов. Освен на български манастири, сред които са Рилският, Бачковският и Троянският, са включени снимки и информация от Ватопедския и Иверския манастир – Гърция, Студеница – Сърбия, Савина – Черна гора, „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан – Албания, Бигорски манастир – Република Северна Македония.

В тази изложба ние можем да проследим и духа на България, който по един или друг начин се е отразил в европейската култура. Това коментира скулпторът Георги Иванов – Жорж Трак, домакин на събитието. Според него експозицията символизира  живата вяра, която е неподвластна на времето, съхранена е и продължава да се радва на интереса на християните. Ако продължаваме да бъдем народ, то е вследствие на нашата вяра, каза още скулпторът. 

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още