Петролът поевтинява в очакване на иранските предложения за ядрената сделка

15

Цената на петрола продължи да се понижава днес, след като шефът на иранската дипломация потвърди, че страната му ще изпрати „окончателните си предложения“ по ядрената сделка преди полунощ местно време (22:30 часа българско време), предаде Франс прес.

Възможността за постигане на споразумение, което ще позволи връщането на пазара на иранското производство, както и слабото търсене в Китай заради намиращата се в застой икономика, рязко понижиха цените на петрола.

Октомврийските фючърси на барел петрол от сорта Брент от Северно море спаднаха с 5,18 на сто до 93,08 долара към 14:50 часа българско време.

Септемврийските фючърси на барел от американския лек суров петрол се понижиха с 5,27 на сто до 87, 24 долара.

Пазарът на черното злато е фокусиран върху преговорите около иранското ядрено споразумение, които могат да сложат край на санкциите за този ключов член на Организацията на износителките на петрол (ОПЕК).

Според иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан страната му ще обяви днес „окончателните си предложения“ по ядрената сделка, след като, по думите му, САЩ са приели две от иранските изисквания.

„Ако предложенията ни бъдат приети, ние сме готови да сложим край на преговорите и да обявим споразумението на срещата на външните министри“, добави той.

„Тъй като все още не е подписано споразумение, нищо не трябва да се приема за даденост“, предупреди Крейг Ерлам, анализатор в „Оанда“ (Oanda) , който предвижда, че натискът върху цените на петрола ще се засили в случай на успешен край на преговорите.

Цените пострадаха и от разочароващите данни за търсенето на петрол в Китай.

През юли продажбите на дребно и промишленото производство в  азиатската страна са отчели неочаквано забавяне заради новата вълна на КОВИД-19 и кризата в сектора на недвижимите имоти, които са повлияли крайно отрицателно на икономическата дейност.

Отслабването на китайската икономика „тежи върху петрола и има малка вероятност за възстановяване в краткосрочен план“, обобщава ситуацията анализаторът в Ес И Би (SEB) Бярне Шилдорп.

След като скочиха в началото на годината, когато търсенето се възстанови след края на локдауните и началото на руската инвазия в Украйна, цените на петрола се понижиха  с над 20 на сто за два месеца и половина, припомня АФП.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още