Разногласия между северните страни и Германия относно туристическите визи за руснаци

23

Северните европейски страни и Германия демонстрираха по време на среща на върха в Осло признаци на разногласия по въпроса за ограничаване на туристическите визи, издавани на руснаци. За въвеждане на подобна мярка настоява Хелзинки, но Берлин е сдържан по въпроса, отбелязва Франс прес.

„Обикновените руснаци не започнаха войната, но в същото време ние трябва да разберем, че те подкрепят войната“, заяви премиерката на Финландия Сана Марин след края на среща на лидерите на правителствата на северните европейски страни и на Германия.

„Не е справедливо руските граждани да могат да влизат в Европа, в Шенгенското пространство, да бъдат туристи, докато Русия убива хора в Украйна“, допълни тя.

В началото на август финландското министерство на външните работи представи план за ограничаване на туристическите визи, издавани на руснаци, които искат да влязат във Финландия. Хелзинки иска да бъде взето подобно решение и на европейско ниво.

Откакто бяха забранени полетите от Русия към ЕС, руски туристи все по-често отиват във Финландия, с която страната им споделя дълга граница, а оттам транзитират към други европейски страни.

Германският канцлер Олаф Шолц днес изрази резерви относно мярката, предлагана от Хелзинки.

„Важно решение е от нашата страна да наложим санкции срещу онези, които са отговорни за войната, срещу много олигарси и срещу онези, които се възползват финансово и икономически от режима на руския президент Путин“, подчерта той.

„Ние ще продължим да го правим, но мисля, че това не е войната на руския народ, това е войната на Путин“, допълни той.

Според него ограничаването на туристическите визи наказва също онези хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим.

„Всички решения, които ние взимаме, не трябва да правят по-трудно за тези хора да избират свободата и да напускат страната, за да се отдалечат от режима и от диктатурата в Русия“, заяви Шолц.

Шведската премиерка Магдалена Андершон пък каза, че все още няма окончателна позиция по въпроса. А датската премиерка Мете Фредериксен призова да се запази европейското единство пред Москва.

„Един от нашите успехи по време на тази война беше нашето единство и мисля, че ние трябва проведем дискусия по този въпрос. Но разбирам защо някои намират, че е малко странно руснаците да могат да се отдават на туризъм в Европа“, заяви Фредериксен.

След края на срещата си в Осло северните страни – Дания, Норвегия, Исландия, Финландия и Швеция – заявиха освен това, че ще продължат да работят за замяната на руски въглеводороди с алтернативни енергоизточници, допълва ТАСС по темата.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още