Над 180 пожарникари се борят със силен пожар в северозападната част на Словения, има опасност от избухване на мини

52

Над 180 пожарникари се борят със силен пожар на платото Крас, в северозападната част на Словения, близо до границата с Италия, съобщи агенция СТА.

Поради вятъра и сухата растителност огънят се разпространява бързо и има опасения от избухване на мини, останали в района от времето на Първата световна война.

През нощта огнеборците успели да локализират пожара, който се приближил на около половин километър от едно село.

Пожарът е обхванал трудно достъпен и непроходим терен с дължина един километър, съобщи командирът на противопожарната служба в Нова Горица Симон Вендрамин.

Пожарникарите повикаха на помощ, освен хеликоптери за гасене на пожари, и специалисти за отстраняване на мини, тъй като по време на Първата световна война в района става най-кръвопролитният сблъсък между австро-унгарската и италианската армия и са останали много неексплодирали средства.

Засега не е ясно какво е предизвикало пожара, който избухна само два дни след като пожарникарите с помощта на два хеликоптера успяха да потушат предишния, бушувал наблизо.

/СГ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още