Над 500 робота ще бъдат представени на конференция по роботика в Пекин

Повече от 130 китайски и чуждестранни компании ще представят над 500 робота на започващата днес Световна конференция по роботика в Пекин, съобщи Синхуа. 

Пред широка публика ще бъдат представени за първи път повече от 30 от тях. 

Площта на изложението достига 40 000 кв. м. На паралелния форум повече от 300 специалисти, експерти, индустриални асоциации и производствени компании от 15 страни и региони по света ще обсъдят развитието на роботиката присъствено и дистанционно. Сред тях са двама носители на наградата Тюринг, която се присъжда за компютърни технологии.

Предвидени са повече 40 дискусии за проектиране и производство на роботи, авангардни разработки в индустрията, технологии с изкуствен интелект и други актуални теми в роботиката, предаде ТАСС.

На изложението ще бъдат представени хуманоиди, животни роботи, безпилотни превозни средства. Тази година организаторите обръщат специално внимание на практическото приложение на роботиката в области като медицина, логистика, реклама, селско стопанство, строителство, производство и минна индустрия. Според организаторите ще бъдат представени устойчиви на висока температура роботи пожарникари, хирурзи, роботизирана техника за бране на ябълки и други плодове.

Освен това по време на конференцията ще се провеждат годишните състезания, които в Китай вече са наречени „Олимпиадата на роботите“. Аматьорски, професионални, юношески и младежки отбори ще могат да представят своите разработки в областта на роботиката и да премерят сили в няколко десетки дисциплини. Очаква се в надпреварата да участват над 4000 души.

Световната конференция по роботика в Пекин ще приключи на 21 август. Тя се провежда ежегодно от 2015 г. През 2020 г. изложбата беше отменена поради пандемията.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още