Кардинал от Ватикана подкрепи идеята за споразумение за постепенно отказване от изкопаемите горива  

126

Водещ кардинал от Ватикана подкрепи призивите за сключване на споразумение за постепенно отказване от изкопаемите горива и каза, че новите проучвания и добиви на петрол трябва да бъдат преустановени, за да се предотврати повишаването на глобалните температури до критична точка, предаде Асошиейтед прес. 

Кардинал Майкъл Черни, който е канадски йезуит и ръководи службата на Ватикана за екология и развитие, коментира въпроса, докато представяше годишното послание на папа Франциск относно грижите за божието творение.

В него Франциск отново призова да се сложи край на промишлените практики по добив, прилагани в минното дело, в извличането на петрол и в горското стопанство и каза, че те унищожават гори, замърсяват реки и отравят източници на прехрана. 

Черни стигна още по-далеч, като изрази подкрепата си за гражданска инициатива за сключването на споразумение за постепенното премахване на изкопаемите горива,  за подкрепа на икономиките и работниците в хода на диверсификацията и за подобряване на достъпа до източници на възобновяема енергия. 

Той посочи, че подобен договор трябва да бъде приет като допълнение към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което се стреми да ограничи глобалното затопляне през настоящия век с 1,5 градуса по Целзий. 

 

/АМ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още