Индийският опозиционен лидер Рахул Ганди бе осъден на две години затвор

Рахул Ганди от ръководството на водещата опозиционна партия Индийски национален конгрес (ИНК) бе осъден на две години затвор. Това съобщи днес телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС.

Съд от западния щат Гуджарат призна внука на Индира Ганди за виновен по дело за клевета заради негови изказвания за фамилното име на премиера Нарендра Моди. Очаква се защитата на Ганди да обжалва присъдата пред по-висша съдебна инстанция.

Междувременно политикът ще остане на свобода под гаранция през следващите 30 дни.

Според медиите политикът запитал на митинг през 2019 г. „защо всички крадци имат общо фамилно име Моди“ – намек за скандал, свързан с избягали тогава от страната бизнесмени, Нирав Моди и Лалит Моди. Ганди не назовал премиера Нарендра Моди, но ищците заявили, че той „оклеветил всички Моди“.

Петдесет и две годишният Рахул Ганди произлиза от най-известния политически клан в страната Неру/Ганди и е сред лидерите на ИНК, която е най-старата политическа сила в Индия. Нейни представители – Джавахарлал Неру, Индира Ганди, Раджив Ганди и др., са управлявали страната през по-голямата част от независимата ѝ история. Рахул е син на Раджив Ганди и внук на Индира Ганди.

/НС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още