Европейската комисия предлага таван за цената на руския газ

21

Европейската комисия предлага да се въведе таван за цената руския газ, независимо дали се внася в ЕС по тръбопровод или в течно състояние. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон преди началото на днешното второ за месеца извънредно заседание на европейските енергийни министри в Брюксел.

Вярвам, че не можем да имаме еднакъв подход към Русия и към партньорите, на които може да се има доверие, посочи еврокомисарят. Трябва да предложим таван за цената на руския газ. С партньорите, с които можем да преговаряме, трябва да се споразумеем за “ценови коридор” за внасяния газ, заяви Симсон.

ЕК е готова да представи предложение за таван на цените на газа в ЕС, използван за производство на енергия, добави тя. Вярвам, че днес ще направим поредна необходима стъпка за решаване на енергийната криза, посочи Симсон.

Тя изрази очакване днес да бъде постигнато политическо решение по предложенията за ограничаване на потреблението на ток, както и за пренасочването на свърхпечалбите от производството на енергия към уязвимите домакинства и производства. Уверена съм, че министрите ще одобрят мерки за овладяване на цените на енергията, допълни еврокомисарят.

/СС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още