Исторически щети е нанесъл ураганът Иън на щата Флорида, заяви губернаторът Десантис

23

Рон Десантис, губернаторът на Флорида, определи щетите, нанесени от урагана Иън на южния американски щат, като исторически. Той заяви, че за възстановяването на щата от урагана ще са нужни години, предадоха световните агенции.

Десантис съобщи на пресконференция, че засега има съмнения, че двама души са станали жертва на стихията. Той заяви, че ураганът е изменил облика на значителна част на щата, а на някои места нивото на водата е нараснало с половин метър за няколко часа. “Никога не сме виждали подобни наводнения”, каза той.  Засега е все още рано да се прави оценка на щетите, отбелязват агенциите.

Ураганът връхлетя щата Флорида като стихия от четвърта степен вчера следобед местно време. Той навлезе на сушата в югозападната част на щата, преди да продължи да напредва към източната част. След това той отслабна до тропическа буря.

Тази сутрин над 2,6 милиона домакинства и бизнеси във Флорида си остават без ток от общо 11 милиона.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви за щата състояние на значително природно бедствие, което позволява да се деблокират допълнителни федерални средства за засегнатите райони.

Тежко засегнати са населените места Форт Майърс, Кейп Корал, Пунта Горда, Нейпълс, острови в окръзи Лий, Шарлот и Колиър. В централната източна част на щата наводненията са били също катастрофални.

Сега стихията се е насочила към Южна Каролина, а после се очаква до края на деня да се върне над океана. Според метеоролози Иън може и да се засили отново.

В Куба път ураганът, който премина преди да връхлети Флорида,  причини прекъсване на електроснабдяването в голяма част на страната, предаде ТАСС. Голяма част от столицата Хавана си остава и досега без ток, а общински служители продължават разчистването на улиците от паднали дървета.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още